Nederlaag ZVVAG2 tegen de nummer laatst

Geplaatst 23 nov. 2011 04:04 door Ralph Evertz   [ 23 nov. 2011 04:12 bijgewerkt ]
Afgelopen week kwam de vraag vanuit de tegenstander van deze week, Koutenveld 7, of we op dinsdag zouden willen voetballen in plaats van op zaterdag. Dit vanwege een Sinterklaasfeestje dat op de zaterdagavond gepland stond bij de thuisclub en waar men graag deel van wilde uit maken. Nu geloof ik niet dat de spelers van Koutenveld 7 nog geloven in Sinterklaas en Zwarte Piet, maar ZVVAG 2 deelde vanavond in ieder geval wel al vast enkele cadeautjes uit. Een verslag ter plaatse.

Al sinds het bestaan van de oude Grieken (400 v. Chr.) weten we dat mensen aan sport doen. Door de jaren heen zijn er ook veel sporten bij gekomen. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het aantal onderdelen tijdens de Olympische (Zomer- en Winter-)Spelen. De meeste sporten kennen we wel, zoals atletiek, gymnastiek, roeien, wielrennen, zwemmen en ook voetbal is een Olympische sport. Toch bestaan er sporten op deze wereld die erg bekend zijn, maar waar velen van ons nooit in aanraking mee zijn gekomen. Zo ondervonden ook wij op deze donkere, mistige novemberavond in Brunssum.
 
Half acht werd verzameld in de Willemien in Awt-Gelaen. Aangezien de coach en ondergetekende iets te vroeg waren en onze coach ook nog eens lekkere trek had, besloot hij even een frikadelletje te pakken bij de frituur tegenover het café. Stephan had er echter even niet bij nagedacht dat er wel eens te weinig auto’s zouden kunnen zijn deze avond, waardoor een bus wel handig zou kunnen zijn. Laat het nu warempel zo zijn dat ZVV Awt-Gelaen over een spelersbus beschikt. Hals over kop werd bij Ger de sleutel gehaald van de bus om te kunnen vertrekken naar Brunssum. Stephan nam als een ware kapitein plaats achter het stuur en chauffeerde ons zodoende naar de Brunnahal. Zoals ons al vaker is overkomen in deze hal, was ook nu weer de kantine erg donker en mochten we via de artiesteningang het complex betreden. Onze tegenstander was zelf ook nog niet aanwezig, maar gelukkig kwam een aardige sporthalbeheerder ons tegemoet. Enige frappante aan zijn verschijning was het feit dat hij op ouderwetse rolschaatsen voor ons uit rolde. “Alles loopt hier zo te zien op rolletjes”, merkte Stephan Nieuwendijk terecht op.  Bij binnenkomst in ons kleedlokaal, waar de deur naar de sporthal toevallig open stond, bleek al een wedstrijd voor ons aan de gang te zijn. Of was het geen wedstrijd? Nee, het was een training van een aantal jongens met hockeysticks op rolschaatsen. De sport heet blijkbaar (dit heb ik opgezocht) rolhockey, niet te verwarren met inline hockey. Na veldhockey en ijshockey de populairste hockeysport ter wereld. Vooral beoefend in landen als Spanje en Portugal. Over het niveau van de spelers kon ik weinig oordelen, maar erg spectaculair was het in ieder geval niet.

Omkleden dan maar. Ook dat ging niet, want Maikel, die onze shirts zou wassen, was er nog niet. Hij zou rechtstreeks gaan, maar kon de sporthal nog niet helemaal vinden. De tegenstanders deelden ons wel nog even mede dat ze uiterst blij waren met het feit dat ze zaterdag Sinterklaas konden begroeten. Nadat ook Maikel gearriveerd was werd begonnen aan de warming-up. De scheids liet ook nog even op zich wachten, maar uiteindelijk werd de wedstrijd tegen nummer laatst gestart.

Al snel bleek dat de nummer laatst behoorlijk kon voetballen.  Of de spelers oorspronkelijk bij dit team horen laat ik verder even in de midden, maar dit team kon zich aardig meten met de mannen van ZVVAG 2. Na de eerste minuten kwam de spits van Koutenveld oog in oog met laatste man Ralph. Ralph kon hem niet tegenhouden, maar het schot van de spits was niet echt hard en geplaatst. Helaas stond Marc op het verkeerde been, waardoor de bal alsnog tegen de touwen rolde. Helaas was dit een kleine voorbode voor het geluk dat vanavond niet aan onze zijde was, maar wel aan de zijde van de tegenstander. Awt-Gelaen pakte de draad goed op en halverwege de helft maakte Robert de 1-1. Tot dan toe had dezelfde Robert al enkele kansen gemist. Ook de scheidsrechter had op dat moment al aardig van zich laten spreken door enkele op zijn minst discutabele fluitsignalen te geven. De tegenstander uit Brunssum liet zich na iedere aanval ver terugzakken en de kleine ruimtes maakten het erg moeilijk om Robert in de spits te bereiken. Tel daarbij op dat Koutenveld over een snelle spits beschikte en het resultaat is een erg moeilijke eerste helft. Een tegenstoot van Koutenveld leverde ook de 2-1 op voor de thuisploeg, waardoor Geleen weer tegen een achterstand aan keek.

De tweede helft werd begonnen met de opdracht de 2-2 eerst maar eens te maken alvorens verder na te denken. Helaas wist de snelle spits eerst de 3-1 binnen te schieten. Tot dan toe was de hoop nog niet verloren, aangezien Awt-Gelaen wel kansen kreeg en een beetje pech had in de afronding, waar Koutenveld dus erg veel geluk had. Vanaf dat moment ging het echter mis.

Waar Gelaen op zoek moest naar de aansluiting kwam er steeds meer ruimte voor de mannen uit Brunssum. Daar bovenop viel de ene klutsbal na de andere in het voordeel van Koutenveld. Zo kwam ook de 4-1 tot stand, waarbij de bal vanuit een onmogelijke situatie achter Marc belandde. Het zat ons niet mee. Toen daarna tot overmaat van ramp de al ambetante scheidsrechter, een lompe actie van Koutenveld, de speler ging op de bal staan, bestrafte met een strafschop en Marc de bal niet kon keren, was het helemaal een feest. De scheidsrechter tolereerde echter geen tegenspraak, trok zijn buik omhoog richting borst om er ietwat imposanter uit te zien dan de gemiddelde huis, tuin en keuken fluitist en maande de bank verder de mond te houden. Helaas zijn onze ervaringen uit het verleden met deze scheidsrechter toch iedere keer dezelfde. Ik begrijp heel goed dat deze mensen uit vrije wil hier staan te fluiten en wij als voetballers daar in de eerste plaats dankbaar voor moeten zijn, maar leid de mensen dan alstublieft even op en controleer daarna of men ook doet wat gevraagd wordt. Zeker als de spelregels veranderen tussen twee seizoenen. De nieuwe terugspeelregels hadden ZVVAG al een vrije trap op kansrijke positie moeten opleveren, maar de scheids deed dit af met de woorden: “Ow, dan heb ik me vergist”.

Geleen kwam nog terug tot 5-2, maar zoals gezegd zat het vandaag bijna allemaal tegen. Stephan Nieuwendijk die door de scheidrechter als de boosdoener van de penalty was aangewezen, veroorzaakte eigenlijk ook nog een tweede penalty toen hij midden op het veld op de bal ging staan. Tom wees de scheidrechter hierop, maar deze gaf geen krimp en gelukkig ook geen gele kaart aan Tom voor zijn ludieke opmerking.

Twee wederom onfortuinlijke tegendoelpunten later wist de Rooie wel nog twee doelpunten te maken wat de einduitslag op 7-4 bracht. Conclusie is dat we uiteindelijk zelf een grote rol hebben gespeeld in het verlies deze avond, maar enige verzachtende omstandigheden waren zeker aanwezig.

Wist u dat:
- De vloer in Brunnahal erg stroef was en de bal daardoor eigenlijk helemaal niet rolde?
- Davey veel moeite had om de tas met tenues in de bus te krijgen?
- Voorlopig nooit meer gevoetbald word op dinsdag?
- We benieuwd zijn welke spelers van Koutenveld in de thuiswedstrijd zullen aantreden?
 
Nee? Dan weet u het nu.